אסטמה וקוצר נשימה ברפואה הסינית
- sheizafcohen
- 16 באוג׳ 2024
- זמן קריאה 9 דקות
מאת שיזף כהן מטפלת ברפואה סינית למשפחה

אסטמה (גנחת הסמפונות, קצרת)
היא מצב המתבטא בהיצרות נתיבי האויר בגלל תגובת יתר, אשר נובעת מגירויים מסויימים שיוצרים דלקת ( *היצרות זו של נתיבי האויר היא הפיכה).
סיבות: חולה אסטמתי סובל מהיצרות של נתיבי האויר כתגובה לגירויים חיצוניים, שאינם משפיעים על נתיבי האויר אצל אדם עם ריאות תקינות.
הצרויות אלו של נתיבי אוויר, יכולות להתעורר כתוצאה מחשיפה לגירויים שונים ורבים, כמו אבקת פרחים, קרדית האבק, קשקשים של בעלי- חיים, עשן, אויר קר ואף פעילות גופנית.
בעת התקף אסטמתי, השרירים החלקים של הסמפונות נתפסים לעווית, והרקמות שמצפות את נתיבי האויר מודלקות, מתנפחות ומפרישות ריר לתוך נתיבי האויר, מה שמקטין את הקוטר של נתיבי האויר (היצרות הסמפונות).
היצרות זו מחייבת את הסובל מהתקף שכזה להתאמץ יותר כדי להכניס ולהוציא את האוויר מגופו.
אסטמה נפוצה גם אצל אנשים שאינם סובלים מאלרגיה מסוימת. כשאדם שלוקה באסטמה מתעמל או נושם אויר קר, מופיעה תגובה דומה כפי שמתוארת מעלה.
גם לחץ וחרדה יכולים לעורר התקף.
קוצר נשימה (דיספניאה)
זוהי התחושה הלא נעימה של קשיים בנשימה. אדם בריא נושם מהר יותר בזמן מאמץ גופני ובגובה גבוה. נשימה מהירה יותר גורמת במקרים נדירים לחוסר נוחות והיא יכולה להגביל את שיעור הפעילות הגופנית שאפשר לבצע. במקרה של קוצר נשימה, הנשימה המהירה יותר מלווה בתחושה שהאויר "נגמר" והאדם אינו יכול לנשום מהר או עמוק די הצורך. קוצר נשימה מגביל את שיעור המאמץ הגופני שאפשר לבצע.
תחושות אחרות שקשורות לקוצר נשימה כוללות מודעות למאמץ מוגבר בשרירים בכדי להרחיב את בית החזה בזמן השאיפה או בכדי לפלוט אויר בזמן הנשיפה, תחושה בלתי נעימה של צורך דחוף לשאוף אויר לפני שמסיימים את הנשיפה ותחושות שונות שמתוארות לעיתים כלחץ בחזה.
סוגים של קוצר נשימה:
הסוג הנפוץ ביותר של קוצר נשימה נלווה למאמץ גופני. בעת פעילות גופנית, הגוף מייצר יותר פחמן דו חמצני ומנצל יותר חמצן. מרכז הנשימה במוח מגביר את קצב הנשימה כשרמות החמצן בדם נמוכות או כשהרמות של הפחמן הדו – חמצני בדם גבוהות. אם הריאות והלב אינם מתפקדים כראוי, גם מאמץ גופני קטן יכול להוביל לעלייה רצינית בקצב הנשימה ולקוצר נשימה. בצורות החמורות ביותר, קוצר הנשימה עשוי להתרחש גם בעת מנוחה.
קוצר נשימה הקשור לריאות יכול להגרם בשל מומים מגבילים או חסימתיים
בקוצר נשימה מגביל, מאמץ הנשימה מוגבר מפני שהריאות ניזוקו ואיבדו את גמישותן, או מפני שהעיוות של דופן החזה או העיבוי של הצדר מגבילים את התרחבות הריאות במהלך הנשימה. אנשים עם קוצר נשימה מגביל מרגישים בדרך – כלל בנוח ללא תנועה , ונעשים קצרי נשימה עד מאוד כשהם פעילים, כיוון שהריאות שלהם אינן יכולות להתרחב די הצורך להכניס לתוכן את כמות האויר הדרושה.
קוצר נשימה חסימתי כרוך בהתנגדות מוגברת לזרם האויר בגלל הצרה של נתיבי האויר. בדרך כלל אפשר לשאוף אויר פנימה, אך האויר אינו יכול להדחף מהריאות במהירות הרגילה מפני שנתיבי האויר מוצרים בזמן הנשיפה. הנשימה מאומצת בעיקר בזמן הנשיפה.
בעיה נשימתית יכולה לכלול את המומים המגבילים והחסימתיים כאחד, כיוון שהלב מזרים את הדם דרך הריאות, הריאות אינן מתפקדות כהלכה אלא אם כן הלב מתפקד כיאות. אם הלב אינו פועל כראוי, קיימת אפשרות להצטברות נוזלים בריאות, תופעה שנקראת בצקת ריאות. מצב זה גורם לקוצר נשימה שמלווה לעיתים קרובות בתחושה של מחנק או כובד בחזה. הצטברות הנוזלים בריאות יכולה להוליך גם להיצרות נתיבי האויר ולצפצוף – מצב שנקרא אסטמה לבבית.
חלק מהאנשים שלבם אינו פועל כראוי סובלים מאורתופניאה – מצב של קוצר נשימה בזמן שהם שוכבים, ומוטב כאשר מתרוממים חזרה לישיבה.
קוצר נשימה לילי התקפי הוא התקפה פתאומית, ולעיתים מפחידה, של קוצר נשימה בזמן השינה. האדם מתעורר ומתנשף ועליו להתיישב או לעמוד כדי לנשום. מצב זה הוא צורה של אורתופניאה וסימן לאי – ספיקה לבבית.
נשימה מחזורית, מתאפיין במחזורים של נשימה מהירה שמתחלפים לסירוגין במחזורים של נשימה איטית, או בהפסקת נשימה. הגורמים האפשריים לתופעה זו כוללים אי – ספיקה לבבית והפחתה ביעילות של מרכז הבקרה על הנשימה, המצוי במוח.
קוצר נשימה שממחזור הדם, זהו מצב חמור שמתרחש באופן פתאומי, ומופיע כשהדם אינו יכול להעביר מספיק חמצן אל הרקמות, למשל עקב דימום כבד או אנמיה. במצב זה, האדם נושם מהר ועמוק תוך נסיון לקבל מספיק חמצן.
עלייה בחומציות הדם, כמו במקרים של חמצת סוכרתית, יכולה לגרום לדפוס של נשימות אטיות ועמוקות, אך האדם אינו חש בקוצר נשימה.
אדם הסובל ממחלת כליות קשה מרגיש קוצר נשימה ויכול להקלע להתנשפויות מהירות בגלל שילוב של חמצת, אי – ספיקה לבבית ואנמיה.
פגיעה פתאומית במוח כתוצאה מדימום מוחי, מחבלה או ממצב אחר יכולה לגרום לנשימה עזה ומהירה ( היפרוונטילציה).
**אנשים רבים חווים מדי פעם תחושה שאינם מקבלים מספיק אויר, והם נושמים בכבדות ומהירות. אירועים אלה, המכונים תסמונת היפרוונטילציה ( אוורור יתר), מתרחשים בדרך כלל עקב חרדה ולא כתוצאה של בעיה גופנית. אנשים רבים שמתנסים בתסמונת זו נבהלים ויכולים לחשוב שלקו בהתקף לב. התסמינים נגרמים כתוצאה משינויים ברמות הגזים בדם (בדרך כלל מירידה ברמת הפחמן הדו חמצני ) שנגרמים בשל היפרוונטילציה. האדם יכול להרגיש שינוי במצב ההכרה, שמתואר בדרך כלל כאילו האירועים הסמוכים לבעל הדבר מתרחשים במקום רחוק. וכן יש לו תחושה של דקירות בכפות הידיים ומסביב לפה.
בעיות נשימה בשלושת המחממים לפי הרפואה הסינית רבדים פיזיולוגיים ונפשיים וההקבלה המערבית
אסטמה בסינית נקראת XIAO CHUAN והמשמעות היא צפצופים וקשיי נשימה
ישנם שלושה גורמים לאסטמה:
1. חולשת הריאות – יכול להקל על פלישת רוח קור, או שיכול להכשל בפיזור
הליחה, כך שהליחה מצטברת ומחריפה לכדי אסטמה.
2. חולשה של הטחול ועודף בקיבה – עודף בקיבה – למשל אצל אנשים שאוכלים יותר מהצורך או אוכל שלא נכון להם או בשעות שלא אמורים לאכול בהן, מה שיחליש את תפקוד הטחול ובהתאמה לא יתמיר לחות כראוי וליחה תצטבר בגוף, היא תוכל לגרום לחסימת דרכי האויר שתחריף לאסטמה.
3. חוסר בכליות – יכול לגרום לכישלון של הכליות לעגן את הנשימה כראוי,
שיתבטא בקוצר נשימה או שיתרמו לחולשה של הצ'י המגן ואז זה יתבטא
בזיהומים חוזרים במערכת הנשימה.
אסטמה יכולה להגרם מפלישת רוח כשברקע יש חולשה, אסטמה גם יכולה להתחיל ממתח ריגשי, כמו פחד של הכליות, או חרדות של הלב או התרגשות יתר של הלב. ואז הטיפול יהיה בכוונה לאזן בין הלב לכליות.
קוצר נשימה (דיספניאה) בסינית נקרא CHUAN ZHENG
בכלליות קוצר נשימה מוגדר כהתכווצות חיצונית ופגיעה פנימית, גורמים חיצוניים חוברים
לפלישה לריאות על – ידי ששת הגורמים הפתוגנים (אש, לחות, יובש, קור, רוח וחום);
הפגיעות הפנימיות כוללות דיאטה לא מתאימה, ליקוי פנימי שנגרם בעקבות שבעת הרגשות (שמחה, צער, פחד, כעס, חרדה, דאגה וכפייתיות), יחסי מין מופרזים ומחלה ממושכת, שיגרמו לצ'י מורד של הריאות ופגיעה בהנחתת והפצת הנוזלים על – ידי הריאות, או חוסר יכולת של הכליות בקבלה וכישלון בתנועתיות של הצ'י השולט
שלושת המחממים:
1 מחמם עליון : ריאות, לב
2 מחמם אמצעי : קיבה, טחול, כבד
3 מחמם תחתון : כליות
· 1 מחמם עליון- ריאות, ובמצבים כרוניים מתמשכים גם הלב:
כאשר בעיות הנשימה נובעות מחולשה של הריאות, נראה חוסר יכולת של הריאות לפזר ולהנחית צ'י, ואז נראה קושי בנשיפה.
הריאות שולחות את הצ'י מטה אל הכליות. הכליות אחראיות לקבל את הצ'י ולעגן אותו מטה.
הפרעה בתהליך זה על רקע חסר בצ'י של הריאות או הכליות יכולה לגרום להתמרדות צ'י המתבטאת בקוצר נשימה.
ה ZONG QI , הוא צ'י החזה, יוצר את ים הצ'י בחזה. הוא אחראי לתנועת הנשימה והלמות הלב ומסייע לנשימה במחזוריות של הצ'י, וללב במחזוריות של הדם. הצ'י של החזה שולט על השאיפה והנשיפה.
הריאות מעורבות בייצור הצ'י והנעתו. ה GU QI מגיע מן המזון והשתייה על ידי פעילות
הטחול והקיבה ונשלח אל הריאות, שם הוא משתלב עם הצ'י הטהור של האוויר (KONG QI),
השילוב בין השניים יוצר את צ'י החזה. הZONG QI תחת השפעת אנרגיית הכליות (YUAN QI) הופך לצ'י הכלליZHEN QI) ) שמתחלק לצ'י המגן (WEI QI) ולצ'י המזין (YING QI)
הריאות מפזרות ומורידות את הצ'י הכללי שמכיל, בין היתר, את הצ'י המזין והצ'י המגן. הצ'י המגן מפוזר לשרירים ולעור ובעיקר מחוץ למרידיאנים, בעוד שהצ'י המזין מופץ בכל הגוף ובעיקר בתוך המרידיאנים ובכלי הדם (XUE MAI). הנוזלים הטהורים (Jin) מפוזרים אל העור והשרירים באותו מסלול של הצ'י המגן בעוד שהנוזלים העכורים (Ye) מפוזרים אל המוח, המפרקים, הנקבים והאיברים הפנימיים כשהם עוקבים אחרי מסלול ה YING QI .
מאחר שהריאות הם האיבר ה ZANG הגבוה ביותר התנועה של הצ'י שם היא כלפי מטה.
הריאות שולחות צ'י מטה, אשר מתקבל ומוחזק בכליות. יש קשר הדוק בין הריאות לכליות, אם הריאות לא מפזרות או מורידות את הצ'י כראוי אז הכליות נכשלות בלהחזיק אותו. במקרה זה הצ'י יתמרד וינסה לחזור ויפריע לפעילות המפזרת של הריאות שייתכן ותתבטא כהפרעה בנשימה.
גם המחזוריות של נוזלי הגוף קשורה לריאות. הריאות מפזרות את הנוזלים מטה אל הכליות כדי שאלו יפרידו ויפרישו את מה שצריך. הכליות מחזירות את הנוזלים באידוי אל הריאות.
כישלון בשליחת נוזלים מטה גורמת לכישלון בהפרדת ה Jin מה Ye ולבצקת או ליחה.
הריאות מקבלות את החלקים הטהורים של הנוזלים מהטחול כאדים ומפרידות אותם כדי לפזרם אל הגוף. הנוזלים הולכים לעור, לגוף ולכליות. במקרה של העור והשרירים החלק הטהור של הנוזל מתפזר כמו אדים, זהו החלק הצלול והקל. החלק העכור של הנוזל חודר לפנים הגוף. הריאות גם מדללות את הנוזלים אשר הפכו עכורים בעקבות שימוש ושולחת אותם מטה לכליות. ההפצה לפריפריה היא בצורת אדים ולמטה היא בצורת נוזל עכור.
כישלון בפיזור והורדה של נוזלים יכול להוביל לעודף או חסר בהזעה ולבצקות, בעיקר בחלקי הגוף העליונים.
קיים קשר הדוק בין תפקוד הריאות לתפקוד הלבבי, מווסתים אחד את השני וקשורים בזרימת הדם והפצתו בגוף (דם הלב מזין את צ'י הריאות, והצ'י מניע את הדם לכל מקום בגוף)
התפקידים העיקריים של הלב הם שליטה על דם ודופק ואיחסון ה SHEN. התנועה היא פעולה יותר YANG, אך הדם מתקשר לפעילות YIN של הלב וכך גם אחסון ה SHEN.
במקרים רבים מופיע חסר של צ'י ודם כאחד ואז הבעיה היא גם בעלת אופיYIN וגם בעלת אופי YANG.
ה ZONG QI ( צ'י הריאות) תורם לתנועה של הלב, לפעימות הלב ולתנועת הנשימה של הריאות. כמו כן הוא מסייע לזרימת הדם בעזרת הלב ולזרימת הצ'י בעזרת הריאות לאזורי הגוף השונים.
הצ'י מניע דם והריאות שולטות על הצ'י. הדם מזין צ'י והלב מווסת את תנועת הדם. לכן קיימת מערכת גומלין הדוקה בין הצ'י לדם ובין הלב לריאות ולצ'י החזה. כדי שהלב ימלא את תפקידו צריך שפע של צ'י ודם באופן הרמוני ומאוזן. דבר זה תורם ומתבטא בדופק תקין.
ואיך זה יתבטא?
במצב של תקיעות דם של הלב:
פלפיטציות
תחושת מלאות, או תקיעות בבית החזה עד לרמה של דקירות המקרינות ליד שמאל
עייפות וקוצר נשימה במאמץ קל, תהיה תחושת כיווץ בבית החזה
ואפשר ונראה סימפטומים של חסר בריאות, שיכול להתאים לסינדרום של LU QI DEF:
תחושה של חוסר אויר לאחר מאמץ קל, הנשימה סרעפתית
שיעול
פיהוק יתר
קוצר נשימה ובעיקר בנשיפה
כיח נוזלי או קיצפי ( ויסות מים במעברים, וחוסר יכולת להפוך נוזלים לכיח במחמם
העליון)
קול חלש
זיעה ספונטנית
במצב של חולשה כרונית של הריאות, מצב הגוף עלול להדרדר במהירות למצב של קשיי
נשימה (אסטמה) למשל, פלישת קור לריאות המתפתחת במהרה למצב של LU DAMP HEAT ואז נראה סימפטומים של:
שיעול נבחני, שמלווה בליחה צהובה, צמיגית ודביקה שמלווה בריח חזק
קוצר נשימה עד למצב של אסטמה , שמוביל לחסימה של הנאדיות ובעקבות כך
ספיקת החמצן הולכת ויורדת
כאב ולחץ בחזה בזמן שיעול
באופן כללי נראה עייפות מכיוון שאין נשימה טובה
· 2 מחמם אמצעי- טחול/ קיבה וכבד:
כאשר בעיות הנשימה נובעות מבעיה באלמנט האדמה זה יכול לנבוע מתקיעות מזון, ואז הנשימה נתקעת ולא יכולה להגיע עד הנשימה הבטנית, ואז נראה קושי בשאיפה.
זה יכול לנבוע מקושי של הטחול בטרנספורמציה וטרנספורטציה, שיוביל לליחה בריאות ואז יהיה מצב שיכול להתפתח קושי בשאיפה ונשמע אותו בנשיפה גם כן (חרחורי נשימה למשל ו/ או צפצופים).
בהשפעת הטחול חלה הפרדה של רכיבי המזון והמשקה לחומרים טהורים ולא טהורים. החומרים הלא טהורים עוברים דרך המעי הדק אל המעי הגס לשלפוחית השתן לצורך שלבי ספיגה אחרונים והפרשה. החומרים הטהורים נשלחים על ידי הטחול אל הריאות כדי שמשם יפוזרו הצ'י, הדם והנוזלים.
אם הטחול פועל בצורה תקינה ובהרמוניה יהיו מספיק צ'י, דם ונוזלים לצרכי הגוף. אם תהליך הטרנספורמציה והטרנספורטציה לא עובד באופן תקין, יתכן שבעקבות חולשת צ'י הטחול, ואז יופיעו הצטברות ליחה או סטגנציה של נוזלים ולחות.
כיוון שהטחול הוא איבר העיכול העיקרי תהיינה גם בעיות הזנה ועיכול.
הטחול שולט בתהליכי מטבוליזם והובלה המוכרים כטרנספורמציה והטרנספורטציה של נוזלי הגוף. כאשר צ'י הטחול חלש הנוזלים אינם משתנים ועלולים להצטבר כלא טהורים או עכורים ולהוביל לבצקת או ללחות. אם הלחות תקועה נוצר חום, לחות חמה - damp heat . נוזלים תקועים ועכורים עלולים להידחס למצב של ליחה - phlegm . הלחות רטובה, איטית וכבדה. והליחה כבדה וסמיכה אפילו יותר מן הלחות, לליחה יש יותר נטייה לחסום והיא גם התוצאה אך גם הגורם לדיסהרמוניה.
ליחה היא התפתחות של לחות ומתקשרת לחסר צי' בטחול ובעיקר לחסר YANG של
הטחול או הכליות. הטחול מייצר ליחה והריאות, למשל, מאחסנות אותה, דבר שעלול לגרום להפרעה בפיזור של הריאות אך גם עלול לנבוע ממנו. הליחה יכולה להוביל למצבים כמו ברונכיטיס בריאות או סינוסיטיס.
ואיך זה יתבטא?
במצב של תקיעות צ'י הכבד:
כאבים בהיפוכונדריום ובעיקר בצד ימין
לחץ ומועקה בחזה
נשימה המלווה באנחות
במצב של עודף בקיבה ובחולשת הטחול:
נפיחות בטנית
חוסר יכולת לקחת אויר משום המלאות הבטנית ותחושה פיזית שאין מקום לדחוס את האויר פנימה
בחילות, לעיתים יהיו גם הקאות של ליחה ולחות אשר יביאו להטבה בנשימה
חולשה ועייפות בשרירים
· 3 מחמם תחתון- כליות/ מעיים הגסים
המעיים בתור בני זוג של הריאות באלמנט המתכת, יעגנו את הצ'י, וכאשר הם נחלשים, כמו במצב של עצירות, אחד הסימפטומים יהיו קוצר נשימה ו/או נשימה כבדה וחורקנית. כאשר בעיות הנשימה נובעות מבעיה של חוסר יכולת של הכליות לעגן את צ'י הריאות, נראה בעיקר קושי בשאיפה.
הכליות שולטות על האש ועל המים. קיימת חפיפה בין מושג המים למושג נוזלי הגוף. נוזלים ומים הם אספקטים ספציפיים של היין. החלוקה בין ה YIN והYANG מתורגמת גם לחלוקה בין מים לאש, חלוקה בין רטיבות ליובש ובין בצקת לדלקת.
חסר YIN מתייחס לתופעות YANG כמו חום, יובש ודלקת בעוד שחסר YANG מתייחס לתופעות YIN כמו קור, רטיבות ובצקת.
דוגמא ספציפית היא מערך התנועה של נוזלי הגוף- הכליות שולטות על אספקטים YIN וYANG. חסר באספקט ה YIN של הכליות מוביל לחסר בYIN הריאות ולכן למצבי דלקת בריאות. חסר באספקט ה YANG של הכליות מוביל לחסר YANG של הריאות ולכן לבצקת.
לרוב נראה מצב מעורב של חסר בריאות ובכליות, המוגדר כ KID+ LU YIN DEF :
קוצר נשימה שמחמיר בשעות אחהצ – ערב
שיעול יבש (מלווה בתחושת צריבה)
לסיכום לרפואה הסינית כלים טובים לעזור להטיב ולשפר בעיות נשימה, מראש תמיד העדיפות תהיה לנשימה טובה ולכן בתור התחלה יהיה במקביל לטיפול תרופתי ובמצבים קיצוניים כתמיכה לטיפול התרופתי במקרים בהם לא ניתן יהיה בלעדיהם. הטיפול בדיקור מנסיוני עוזר ומקל מאוד ומביא לתוצאות מאוד טובות!!
בברכת בריאות טובה ושלמה והלוואי חדשות טובות
Comments