top of page

ההריון בעיני הרפואה הסינית

עודכן: 7 בדצמ׳ 2020

מאת שיזף כהן מטפלת ברפואה סינית למשפחה


מהלך ההריון הבריא בראי הרפואה הסינית

ההריון הוא זמן של שינוי במחזוריות הטבעית בגוף האישה המווסתת על ידי המחזור החודשי. כתוצאה מהפסקת המחזור החודשי מתרחשים בגוף הרבה שינויים אשר אופיינים להריון, ולא מופיעים בזמן אחר. בתפישה הסינית ישנה חלוקה בסיסית בין YIN ו YANG, שני הפכים שמשלימים זה את זו. בזמן ההריון ישנו שפע של YIN מכיוון שאין איבוד דם חודשי וישנה עלייה הדרגתית במי השפיר, וישנו שפע YANG (ה YIN מייצג את הנקבה, ירח, קור, חושך ותנועה כלפיי פנים ועוד. ה YANG מייצג את הזכר, שמש, חום, אור ותנועה כלפיי חוץ ועוד. ). לאחר ההתעברות, דם הופך בהדרגה לחלב ומשנה את המיקוד מפלג הגוף התחתון (רחם) לפלג הגוף העליון (חזה). במהלך שלושת החודשים הראשונים, בעקבות השינויים העמוקים שמתרחשים: ההפיכה של דם לחלב ושינוי כיוון תנועת הדם ועלייתו מעלה לעבר החזה, צ'י (שבדרך כלל זורם כלפי מטה), "מורד" ועולה מעלה לעיתים קרובות, מה שגורם לתחושת חולי בבקרים ואף יותר מכך גורם לתחושת חום כללית במעלה הגוף ולהתנפחות השדיים.



מנקודת מבט אנרגטית, ההריון הוא כמו קרב הנערך על הכליות. מצד אחד יווצר עומס ולחץ על הכליות משום שהצ'י והתמצית שלהן הולכים להזנת העובר ( לפי הרפואה הסינית בגוף יש חומרים פעילים החיוניים לנו, כמו תמציות, צ'י – אנרגיית החיים הזורמת במערכת 12 מסלולים המרושתים על פני כל הגוף הנקראים מרידיאנים כאשר כל מרידיאן קשור לאיבר פנימי בגוף, דם- כפי שאנו מכירים אותו, מערכת החיסון ונוזלי הגוף- שגם אחראיים על תהליכי החלמה ושמירת הבריאות). יחד עם זאת הפסקת המחזור גם אומרת שדם הווסת (שהוא לא בדיוק דם, אלא נוזל יקר המושווה לנוזל הזרע( יכול כעת לזרום פנימה ולהזין את הגוף עצמו בנוסף להזנת העובר. ניתן לומר שבזמן ההריון, דם הופך לתמצית אשר מזינה את הגוף והעובר, ולכן למעשה בנסיבות נורמליות, ובהריון תקין, אשה הרה קורנת ובריאה (בעיקר סביב החודשים רביעי עד שביעי).

לפי הרפואה הסינית ההריון נמשך 10 מחזורי ירח וכל מחזור חודשי מקושר לאיבר פנימי אחר כמתואר:

חודש 1 כבד

חודש 2 כיס המרה

חודש 3 מעטפת הלב

חודש 4 המחמם המשולש

חודש 5 טחול

חודש 6 קיבה

חודש 7 מעי גס

חודש 8 ריאות

חודש 9 כליות

חודש 10 שלפוחית השתן

על פי התיאוריה הסינית המסורתית אסור להשתמש בדיקור בנקודות על גביי המרידיאן השייך לאותו החודש. מעניין לראות איסור זה בעיקר בחודש ה 10 שמקושר לשלפוחית השתן. מה שיכול לספק הסבר לשימוש לשם היפוך עובר בנקודה האחרונה על גביי המרידיאן שלו (BL-67 ZHI YIN הנקראת בתרגום לעברית "להגיע ל YIN" או "חזרה ל YIN"). העובדה שיש לנקודה זו השפעה על הנעת העובר מאששת את התיאוריה שאוסרת בנסיבות רגילות לדקור נקודות על גביי המרידיאן של אותו איבר בחודש הרלוונטי.


בעיות והסתבכויות בהריון

בנסיבות אופטימליות, הריון לא יגרום בעיות לאשה בריאה, אך אם בעת הכניסה להריון גוף האישה מצוי בחוסר, ההריון יעמיק את החוסר, וכך עלולות להתפתח בעיות במהלך ההריון. חוסרים אפשריים הם חסר דם (אנמיה), חסר YIN (חוסר באנרגיה המזינה) או חסר בכליות (חסר בתמציות המולדות).

שלוש בעיות עיקריות שעלולות להתפתח במהלך ההריון:

1- חסר דם או חסר YIN – לרוב מתפתחים אצל נשים אשר התחילו את ההריון בחסר. לרוב בעקבות עבודת יתר והתשה או בעקבות מצב תורשתי של חולשת כליות. חסרים אלו מחמירים במהלך ההריון מפני שרוב הדם וה YIN של האם הולכים להזנת העובר.

2- תקיעות צ'י - במהלך ההריון עלולה להיווצר 'חסימה' של צ'י על ידי העובר, בעיקר בחודשים האחרונים של ההריון. החסימה מונעת את ההורדה התקינה של הצ'י מהמחמם האמצעי (חלל הבטן), וכך נוצרת תקיעות צ'י. יכולה להתבטא במספר תסמינים, לדוגמא קשיי נשימה.

3- ליחה – עוד תוצאה של ה'חסימה' במחמם האמצעי על – ידי העובר היא היחלשות הטחול ובשל כך יצירת עודף ליחה.

מלבד אלו מופיעות בהריון בעיות או תסמיני חוסר נוחות הנובעים מחוסר הרמוניה בשניים מהמרידיאנים המיוחדים אשר עוברים שינויים רבים במהלך ההריון (REN MAI- CHONG MAI -שניים מתוך 8 מרידיאנים מיוחדים שמטפלים במצבים מיוחדים ואחראיים על תהליכים מיוחדים בגוף, בנוסף ל12 המרידיאנים העיקריים).

מקוצר היריעה לא אוכל להרחיב במאמר זה על כל הבעיות והתסמינים הכרוכים בהריון, בחרתי להרחיב כאן על תחושת החולי בבקרים משום שנושא זה מאוד נפוץ, ולא רק בהריון רווי סיבוכים.

תחושת החולי בבקרים היא אחד הסימנים המוקדמים להריון, למרות שלא כל הנשים בהריון חוות אותה. הטווח נע בין בחילה קלה להקאות חמורות מאוד ותכופות. יכולות להופיע בכל שעה ביממה, ומתבטאות יותר בשעות הבוקר. לרוב מופיעות בתחילת ההריון ונעלמות אחרי שלושה חודשים, אך במקרים חמורים יכולות להמשך תקופה ארוכה ואפילו משך כל זמן ההריון. עוצמת בחילת הבוקר בהכרח קשורה למצב מערכת העיכול של האשה לפני ההריון.

מצב מתיש של תחושת חולי בבקרים המלווה בבחילות והקאות, מתואר בכתבים הסיניים המסורתיים כמצב של עליית הצ'י במרידיאן מיוחד CHONG MAI מהרגע שהרחם נסגר. עליית הצ'י במרידיאן גורמת לעליית הצ'י של הקיבה (במקום ירידת הצ'י בזרימה תקינה) ומתבטא בבחילות והקאות. אם האשה עדיין מסוגלת לאכול במידה מספקת להזנת הגוף, הבחילות של ההריון לא נחשבות כבעייתיות. לעומת זאת אם ההקאות הופכות קיצוניות או שהצ'י במרידיאן המיוחד CHONG MAI עולה למעלה עוד יותר ומשפיע על הלב. מצב זה מהווה איום על ההריון והטיפול בו הכרחי.

טיפול בבעיות במהלך ההריון ברפואה הסינית

הרפואה הסינית מטפלת באמצעות דיקור, צמחי מרפא סינים, ותזונה במגוון עצום של בעיות ותסמינים הקשורים בהריון כמו כאבים אורטופדים, בחילות והקאות, יתר לחץ דם, סכרת הריון, היפוך עובר ועוד... עם זאת בזמן ההריון יש להזהר ולהמנע מטיפולים מסוימים שלא מתאימים לזמן הריון.

בחרתי להתמקד במאמר זה בהמלצות תזונתיות, שניתנות ליישום בבית ונגישות לכל אשה הרה.

התזונה בכל שלבי החיים מאוד מאוד חשובה, ובהריון החשיבות גדלה עוד יותר. בהכללה על אשה הרה לאכול אוכל מזין וקל לעיכול כמו עוף אורגני, דגים וביצים. יש להמנע מאוכל מתובל מידי, חריף ומטוגן. עליה לצרוך יותר פירות וירקות ולקראת סוף ההריון להמנע מאוכל מלוח מדי.

לסיום, מספר טיפים והוראות תזונתיות להריון:

1) כדאי לשמור על אכילה קלה במשך כל היום, ולפצל את האכילה ל-6 ארוחות קטנות.

כדאי לשמור על שעות אכילה קבועות, עדיפות לארוחות קטנות כל 2.5-3 שעות. מומלצות ארוחות חמות ומבושלות המקלות על העיכול. הפסקות ארוכות בין הארוחות יכולות להוביל לתחושת קבס.


2) כשנמצאים מחוץ לבית, כדאי להערך מראש ולדאוג שתמיד יהיה משהו קטן בתיק לאכול, למשל קופסה קטנה עם ירקות ופירות (המומלצים מבחינתי הם מלפפונים, גזרים, תפוחים ואגסים) או עם אגוזים ( שקדים, אגוזי מלך, פקאנים) ניתן להוסיף גם תמרים *}


3) למי שסובלת מבחילות מומלץ לשתות חליטות קרות של ג'ינג'ר לימון ודבש ומקל קינמון.


4) מומלץ לאכול מכל הירוקים (לא העלים) – כמו ברוקולי, מלפפונים, אדממה, שעועית ירוקה, חסה.


5) לסובלות מצרבות כדאי להמנע מאכילת מאכלים המכילים שום, ג'ינג'ר, בצל טרי, או חצילים שנחשבים ברפואה הסינית למאכלים "חמים", או לצמצם את זמני האכילה לשעות הבוקר והצהריים המוקדמים. אם גם אז המאכלים גורמים לצרבות, אז להוריד לגמרי מהתפריט. בנוסף כדאי להמנע ממוצרי חלב, מטוגן, חריף, קפה מאפים וקינוחים על בסיס בצקים וחטיפים.


6) לנשים הסובלות מחוסר יכולת לאכול כמעט שום דבר, מומלץ לאכול מה שכן מסוגלות. אוכל של ילדים - אורז לבן, פסטה לבנה, עוף מכובס, תפוח אדמה בלי כלום, בטטות, מרק כתום, דייסת קוקו (דייסה מקרוביוטית, עוזרת לעצירות ולבחילות).


7) מומלץ להקפיא פירות בעונת הקיץ, ענבים, מנגו, פירות יער קפואים וכל פעם להוציא ולאכול.


8) לעיסת קרח, לסובלות מבחילות. ניתן וכדאי להכין תבניות קרח עם לימון.


9) ויטמין B-6 יחד עם ג'ינג'ר. ניתן לשים פרוסת ג'ינג'ר טריה מתחת ללשון, או לחלוט פיה קטנה של ג'ינג'ר בתה.

10) ניתן להכין חליטה מ:

1 קליפת קלמנטינה מיובשת

3-5 פירות דומים ( פרי עץ השיזף) שלמים

15 גרם ג'ינג'ר

לבשל ב 500 מ"ל מים לבשל 10 דקות אחרי הרתיחה על אש קטנה. ולשתות במשך היום.


לסיכום, למרות העומס הגדל על גוף האשה, הריון תקין לא בהכרח יחליש אותה. במקרים מסויימים בריאותה אפילו משתפרת: לעיתים קרובות יורגש בזמן ההריון שיפור בהתמודדות עם מחלות מסויימות כמו למשל אסטמה ומיגרנה. בכלליות השפעת ההריון על הפיזיולוגיה הנשית נעה בשני כיוונים שונים, מצד אחד האנרגייה של האם- אנרגיית הדם והכליות מוסטת כדי להזין את העובר, אך מצד שני הפסקת הווסת מאפשרת הפניית יותר דם לחיזוק גוף האשה.




149 צפיות0 תגובות
bottom of page